Etsi
  • IDA

Vuosi 2019 alkaa pentukuvauksilla

Päivitetty: 31o tammi 2019


Uuden vuoden kunniaksi päätin alkaa kirjailemaan ajatuksiani koirakuvauksesta, mutta todennäköisesti ihan kaikeesta muustakin. Tammikuu on alkanut pentukuvauksilla, ja niitä on vielä useampi tulossa. Tähän postaukseen kirjoitan kuvausvinkkejä niille, jotka toivovat parempia kuvia pennuista ja kasvattajille tietoa miten kuvaukset toteutetaan.


Pentuja on tosi helppoa kuvata - silloin kun ne nukkuu..


Ennen kuvausta.


Ennen itse kuvausta on tietysti hyvä tehdä muutamia esivalmisteluja. Eniten kuvauksen kulkuun vaikuttaa varmasti pentujen ikä ja paikka missä kuvataan.


Käytän valaisuun Elinchromen 400w studiolamppuja jotka vievät jonkin verran tilaa, mutta kuvaukset ollaan toteutettu melko pienissäkin olohuoneissa. Tilaa kannattaa kuitenkin hieman laajentaa siirtämällä ylimääräisiä tavaroita sivuun, sekä katsoa pistorasian paikat valmiiksi.

Käytän pentukuvauksissa taustana useimmiten vilttiä, tyynyjä tai seinää. Paperiset taustat ovat usein olohuonekuvauksiin liian suuria, lisäksi ne ovat yleensä pentujen tassuille liian liukkaita.

On hyvä huomioida omien laitteiden puhtaus (ja vaihtosukat).

Jos emokoira on kovin suojelevainen ja stressaantunut pentujen käsittelystä, kannattaa pennut kuvata lähempänä luovutusikää.Pentueen yhteisessä kuvassa hyödynnettiin elämän ensimmäistä ulkoilukertaa


Kuvaus


Alle kaksi viikkoiset pennut on mielestäni paras kuvata niin, ettei kuvaaja koske lainkaan pentuihin, erityisesti silloin, kun emo on kuvaajalle vieras. Pienten pentujen kuvaukset olen yleensä toteuttanut niin, että pentu kerrallaan nostetaan esimerkiksi sohvalle kuvattavaksi, emo saa seurata tapahtumia kokoajan. Emo voi halutessaan tulla tarkistamaan kuvattavaa pentua. Yleisesti kaikki emot ovat malttaneet pienen kuvaushetken täysin ongelmitta. Pentuja pidetään mahdollisimman lyhyt aika kuvattavana, joten kaikki valmistelut valaisun, taustaviltin suoristamiset ja kameran asetukset tehdään etukäteen. Pentuja, jotka eivät vielä osaa kävellä, on toki helppo kuvata, koska ne eivät juuri liiku.

Lopuksi olen ottanut nukkumiskuvia pennuista yhdessä.

Käytän näin pienten pentujen kuvaamiseen pelkästään 85mm objektiivia, jotta voin olla hyvän matkan päässä pennuista.


Vastasyntyneiden kuvaus käy nopeasti kasvattajan avustuksella


Silmänsä avanneet ja ensiaskeliaan ottavat pennut ovat mielestäni kaikkein helpoimpia kuvata. Pennut liikkuvat vielä hitaasti ja kömpelösti, joka tekee kuvien ottamisesta helppoa.


Tavallisesti asettelemme pennun istumaan sohvalle (tai muulle vastaavalle korokkeelle). Tärkeää on, että joku on välittömässä kontaktissa pentuun, mikäli se ei uteliaisuuttaan malta pysyä korokkeella. Pennut ovat vähän hölmöjä, ja saattavat helposti yrittää hypätä sohvalta alas ja loukata itsensä. Olen kokenut istumaan laittamisen helppona tapana saada pentu pysymään paikallaan, Kun muutaman kerran estää pentua lähtemästä tutkimaan omiaan, ne jäävät useimmiten istumaan ja ihmettelemään.

Tässä kohtaa ajoitus on tärkeä. Ole valmiina, kun avustajan kädet irtoavat pennusta.


Pienet pennut eivät ole kuulleet elämänsä aikana vielä juurikaan erikoisia ääniä, ja sitä kannattaa käyttää hyväkseen. Kissan tai koiran matkiminen, erilaiset korkeat äänet ovat hyvä tapa saada pentu katsomaan kuvaajaan päin.

Puhelimiin voi myös ladata äänisovelluksia. Olen kokenut sovellusten käytön hieman kömpelöksi nopeatempoisessa kuvauksessa. On siis syytä opetella itse päästämään erilaisia kummallisia ääniä!Nukkuvia pentuja pystyy asettelemaan jonkin verran.

Luovutusikää lähentelevien pentjen rotu määrittelee aika paljon kuvauksen kulkua. Jos kuvattavaksesi osuu esimerkiksi 7 viikkoiset manchesterinterrierit, toivotan onnea ja nopeasti tarkentavia laitteita kuvaukseen. Bernhardilaisen pentujen kanssa kuvaus oli taas täysin erilainen, pennut istua napottivat siinä mihin heidät asetettiin ja kuvaus hoitui hyvinkin helposti.


Kuvaamisessa kannattaa hyödyntää uutta paikkaa. Miettikää, onko mahdollista viedä pennut sellaiseen paikkaan tai tilaan, missä ne eivät ennen ole olleet.

Muutamia onnistuneita kuvauksia olemme tehneet niin, että pennut tuodaan kantokopassa uuteen paikkaan, ja nostetaan kopasta suoraan kuvauspaikalle. Pentu ihmettelee todennäköisesti muutaman sekunnin ennen päätöstä lähteä liikkeelle. Näin olemme onnistuneet myös koko pentueen

ryhmäkuvissa. Ihmeelliset äänet ovat myös yksi avaintekijöistä. Lopuksi kuvaan aina nukkuvia pentuja.


Yleisesti koiria kuvatessa on hyvä pitää kiinnostava ääni tai asia aina pelkästään kameran suunnassa. Avustavien henkilöiden ei siis kannata houkutella pentua katsomaan kameraan. Pentu kiinnostuu todennäköisimmin kamerasta, jos ympärillä ei ole muuta hälinää.Viiden viikon ikäisiä saksanpaimenia istutettiin aika monta kertaa, ennen kuin jäivät paikoilleen.

Valaistus ja objektiivit


Käytän pentujen kuvaamiseen hyvin usein studiosalaman muotovaloa, eli jatkuvaa valonlähdettä. Näin voi siis tehdä periaatteessa millä valolla tahansa, mutta on hyvä huomioida että valon tulee olla suhteellisen kirkas jotta suljinaika voidaan pitää tarpeeksi nopeana. Tykkään käyttää myös ikkunasta tulevaa luonnonvaloa. Useimmissa kodeissa sohva löytyy läheltä ikkunaa.


Ulkokuvauksissa käytän useimmiten 70-200mm objektiivia. Pennut kun harvoin pysyvät paikoillaan, silloin zoomin tuomasta liikkumavarasta on hyötyä. Kuten muitakin koiria kuvatessa, pyri kuvaamaan pennun silmien tasolta. Useimmiten ulkona kuvatessa saa parhaat kuvat maassa makaamalla.


Kuvaan aina suurimmalla mahdollisella aukolla, jotta tausta jää epäteräväksi ja pennun ilmeet tulevat kauniisti esille.


Pentujen emo voidaan ottaa kuviin mukaan


Pentukuvauksen varaus ja kesto


Pentujen kuvaus on tietysti parasta varata mahdollisimman ajoissa pentujen syntymän jälkeen, jotta kuvaukselle löytyy varmasti molemmille sopiva aika. Paikalla kuvauksen aikana on aina parasta olla vain emolle tuttuja ihmisiä. Kuvauksen aikana saa ottaa omia kuvia tai videoita esimerkiksi puhelimella.

Kuvauksen kestoa on ennalta vaikea määritellä, pentueen koosta riippuen noin 2-3 tuntia.

Omat ajatukset ja ideat on hyvä tuoda esille ennen kuvausta, jotta kuvista tulee mahdollisimman hyvät ja tarkoitukseensa soveltuvat! Keksin myös mieluusti itse erilaisia rekvisiittoja ja teemoja kuvauksiin.


Pentujen uudet omistajat ovat aina iloisia pentukuvista, joten se on myös tosi kiva lahja pentupakettiin.

Kuvat saa itselleen tiedostoina, joita saa jakaa esimerkiksi kasvatti- ja rotuyhdistystenryhmissä, mutta teen mielelläni fyysisiä printtejä pentupaketteihin mukaan.


Kuvauspaketteja on kaksi, joita sovelletaan aina pentueen mukaan.

Hinnat sisältävät matkakulut 20km Tampereelta.1. Kuvauspaketti

Kuvaus kasvattajan toivomana ajankohtana,

Kaikista pennuista otetaan omat potretit, sekä toiminta- ja nukkumiskuvia.

Kuvat toimitetaan tiedostoina, kuvatulosteita mahdollisuus ostaa.

219e


2. Kuvauspaketti

Pennut kuvataan kahdesti, noin 2-3 viikon iässä sekä 6-7 viikon iässä.

Molemmilla kuvauskerroilla jokaisesta pennusta otetaan omat potretit, sekä toiminta- ja nukkumiskuvia.

Kuvat toimitetaan tiedostoina, jokaisesta pennusta 2 kpl 20x30 cm kuvatulosteita.

389e

Miten harjoitella pentujen kuvaamista


Minä aloitin pentukuvaukset seuraamalla rotuyhdistyksien pentuilmoituksia ja netin ilmoituspaikkoja. Otin suoraan kasvattajiin yhteyttä sähköpostilla tai soittamalla ja pyysin päästä harjoitusmielessä kuvaamaan.

Kannattaa tietysti hyödyntää tutut (ja tuttujen tutut) kasvattajat.

Pennuille kuvaus on usein hyvin väsyttävä, mutta hyvä uusi kokemus elämässä!


#pentukuvaus #koiranpentu #suomenkoirankasvattajat #koirakuvaus #tampere #pirkanmaa #lemmikkikuvaus #idaphotos
1 katselukerta
IDA photos 
Tampere, Finland
Tietosuoja ja rekisteriseloste
+358 44  975 1447                       
info@idaphotos.com
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page

 © IDA photos 2017