top of page
  • Writer's pictureIDA

Koiravalokuvaajan kohtaamisia: Hiljaiset kadut

Päivitetty: 5. elok. 2020

Kaupunki miljöössä koirien kuvaaminen on erilaista ja kivaa, mutta siinä on omat haasteensa. On ihmisiä, autoja, skeittilautoja ja puluja, joihin koiramalli voi osoittaa mielenkiintoa kuvaamiseen sijaan. Sitten tuli korona, ja saatiin kuvata kaupungilla ihan kaikessa rauhassa.


Kehräsaari valokuvaus
Kehräsaari Tampereella on mun yksi lempipaikka!

Maalis- ja huhtikuussa kävin Tampereella keskustassa valokuvaamassa useamman kerran, sillä koronasta aiheutui yksi ihan mieluisa lieveilmiö koiravalokuvaamisen kannalta, kadut tyhjenivät täysin.

Kuivat kevätillat joulusta jääneine tunnelmavaloineen teki kaupunkimiljööstä kovin kauniin. Tuli melkein kiire ja runsauden pula. Halusin kuvata kaikkea, mahdollisimman paljon, tälläisiä tilaisuuksia kun ei normaalisti tule.


Yksi lempipaikoista kaupunkimiljöössä Tampereella on aina ollut kehräsaari. Koirakuvia on ollut aikaisemmin (ja nykyisin taas) tosi hankalaa ottaa siellä. Vaikka malli ei välittäisi lainkaan häiriöstä, ihmisistä tai muista koirista, tässä katutunnelissa on ihan jatkuva liikenne. Aina kun malli on saatu asettumaan oikein ja hyvällä ilmeellä, astuu joku ylimääräinen kuvaan. Aina.

No nyt ei ollut sitä ongelmaa. Saimme kuvata pitkään ja hartaasti, eikä ketään missään!

Lopultakin sain hyödyntää tätä punatiilimiljöötä kokonaisuudessaan. Etenkin näin iltavaloissa paikka on tosi kaunis ja käymisen arvoinen ilman kameraakin.


Valokuvaus Tampere Kehräsaari
Valkoinenpaimenkoira Calvin kehräsaaressa
Kehräsaari valokuvaus villakoira
Villakoira Jape Kehräsaaressa

Löysin kevään aikana myös paljon uusia (vanhoja) paikkoja, joita en ihmisvilinässä välttämättä ole aikaisemmin huomannut hyviksi kuvauspaikoiksi. Pyörin lähinnä ydinkeskustassa. Ilta-aikaan kuvaamisessa halusin hyödyntää keskustan upeita valoja. Ihan tavallisen tylsiltä vaikuttavat tokmannin rappuset tai puiston penkin taakse jouluvaloin koristeltu lehdetön pusikko pääsee oikeuksiinsa kaupungin hämärtyessä kameran etsimen läpi.

Kuvauspaikoiksi valikoituukin usein raput, kaiteet ja muut korokkeet. Maantasolta kuvattuna ei yleensä kaunis miljöö pääse oikeuksiinsa.


Tampere koiravalokuvaus
Jape keskustorilla

Ja ne värit! Aikanaan kun opiskelin valokuvausta Pekka Halosen Akatemiassa, meillä oli heti ensimmäisenä filmivalokuvauskurssit. Ihastuin filmikuvaamiseen ja siihen lopputulokseen (olen vähän malttamaton, enkä kovinkaan innokas käsillä näpertäjä, joten se itse tekovaihe tuntui aina kovin vaivalloiselta. Siitä kertoo myös 10 vuoden takaa kasa kehittämättömiä filmirullia...) Filmikuvauksessa kun edettiin värifilmeihin, se avasi mulle ihan uuden maailman. Mustavalkokuvaus loppui siihen paikkaan. Värifilmille värit toistuvat niin kauniisti, että olisi tuntunut silkalta vääryydeltä jatkaa mustavalkokuvien ottamista, vaikka niiden katsomisesta pidänkin. Värit, niin kaupungin värivalot kuin auringonlaskun värjäämä taivaskin on inspiroineet mua viime aikoina valokuvaamisessa paljon.


Hämärän aikaan kirkkaissa valoissa kuvaamisessa on kuitenkin paljon haasteita. Kovat valot ja varjot ei ole helppoja paikkoja monellekkaan kameralle. Editointia kuviin olen tehnyt melko paljon. Jos menet kuvaamaan vastaavanlaisiin olosuhteisiin, kannattaa huomioida kameran ominaisuudet. Harrastajakamerat eivät välttämättä pysty näihin olosuhteisiin!


koiravalokuvaus tampere
Laura ja Valve ratinan valoissa

Ollaan kuvattu myös päivänvalolla kaupungilla. Ennen ja jälkeen koronan. Kuten jo mainitsin, näin normaaliolosuhteissa kuvauksen tekee hankalaksi kuitenkin ohi kulkevat ihmiset, tyhjää hetkeä saa välillä odotella pitkäänkin. Kuvausajaksi sunnuntai-aamu on osoittaunut melko hiljaiseksi. Ainakin Tampereella. Muissa kaupungeissa Suomessa en olekaan kuvannut koiria.


Kaupunkimiljöön tunnelmaa kuviin saa myös huomattavasti pienemmilläkin paikkakunnilla ja paikoissa. Aina ei tarvitse lähteä näin suureen kaupunkiin, etenkin jos koira on häiriölle kovin herkkä. Olen huomannut ainakin pulujen olevan kompastuskivi monelle nelijalkaiselle mallille.


Kaupungissa kuvatessa kalustoni ei muutu. Käytän suurimmaksi osaksi Nikkorin 85mm 1.4 objektiivia. Säässä olen ottanut huoomioon, että kovalla auringonpaisteella rakennukset tekevät tosi jyrkkiä varjoja. Vältän siis auringonpaistessa myös näissä kuvauksissa, mahdollisuuksien mukaan.


koiravalokuvaus Tampere
Touho Tallipihalla

Tässä vielä kuvia esimerkillisistä pennuista. Malleina noin kahdeksan kuukauden ikäinen Lempi bortsu ja 13 kuukauden ikäinen havanna Sora. Ehkä huonot esimerkkimallit siinä mielessä, ettei ole kovin tavallista aloittaa näin nuorten kanssa kuvausuraa kaupungin keskustasta.


Jos koirakuvaus kaupunkimiljöössä kiinnostaa, ota yhteyttä! Kaupungilta löytyy myös kivoja puistoja, jolloin saadaan muutamia erilaisia miljöitä yhteen kuvaukseen.


Tampere valokuvaus
Lempi bordercollie
Tampere koiravalokuvaus
Lempi bordercollie
Tampere valokuvaus
Sora Tallipihalla
Näsinpuisto Tampere valokuvaus
Lyyti kuvattiin Näsinpuistossa, eli aivan keskustan tuntumassa!


145 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page