top of page
  • Writer's pictureIDA

Koiravalokuvauksen suurin salaisuus: Näin opit valokuvaamaan koiria

Todellakin, aijon paljastaa teille nyt koiravalokuvaajien suurimman salaisuuden. Eli miten opit ottamaan koirista upeita valokuvia. Jos siis koiravalokuvaus kiinnostaa, lue tämä.


kuinka oppia valokuvaamaan koiria
Jaajo pentu 12-viikkoa

Okei, vastaus on tosi yksinkertainen ja tylsä...


Valokuvaamalla!


Anteeksi klikkiotsikko jolla sain sinut todennäköisesti lukemaan tätä postausta. Mutta totta se on, valokuvaamaan oppii vain valokuvaamalla.

Valokuvaamisessa on kuitenkin se mukava puoli, että mitä enemmän valokuvaat, sitä paremmaksi tulet ja sitä kivempaa siitä tulee. Vähän ehkä sama kuin urheilussa, ensin pitää vain päästä alkukankeuden yli ja ryhtyä toimeen. Tietysti epäonnistumisia ja pettymyksiä tulee ihan kaikille, mutta on hyvä muistaa, että ne ovat suuressa roolissa kehityksen kannalta.


Voit etsiä tietyn määrän tietoa oppaista, kirjoista ja youtube -videoilta. valokuvia kuitenkin saadaan vain valokuvaamalla, ja se on taito mikä tulisi hallita jos haluaa saada hyviä valokuvia. Kukaan meistä valokuvaajista ei ole joskus vain sattumalta saanut kameraa käteensä ja ottanut ihan mielettömiä kuvia.


Mä olen kuvannut todistetusti ainakin vuodesta 2003 (jolloin olen ollut siis 9-vuotias). Siltä ajalta löytyy mun ensimmäiset yritykset kuvata studiokuvia omista hamstereistani.

Poksu-hamsteri mannekiinina vuonna 2003

Mitä se, että "osaa valokuvata" ylipäätään tarkoittaa?


Mä tulin päätelmiin, että jos hallitsee valokuvaamisen, osaa tulkita valoa. Näkee valon vahvuuden ja laadun. Näkee mistä valo tulee ja mihin se menee. Näkee tilanteet etsimen läpi myös ilman kameraa. Ymmärtää, miten kamera toimii. Eli ymmärtää, mitä kameran ja objektiivin sisällä tapahtuu kun nappia painaa.

Kameraan tutustuminen onkin tärkeää. Menee aikaa ennenkö muistat mistä napista tapahtui mitäkin ja miten kameraa kannattaa pidellä käsissä. Ajan kuluessa kamera alkaa tuntua luonnolliselta käden jatkeelta, eikä sen nostaminen kuvausasentoon enää vaadi sinulta tiedostamista. Se on vähän kuin vieraan kielen oppiminen. Eli voit puhua sitä miettimättä jokaista sanaa tai lausetta etukäteen.koiravalokuvaus tampere
Tätä kuvaa ottaessa piti mennä nopeasti maahan makaamaan ja valita oikeat asetukset kameraan samalla hetkellä.

Miten sitten opin valokuvaamaan koiria?


Kun itse valokuvaaminen on jotenkuten hallussa, pitäisi tuoda koira mukaan kuviin (nämä asiat voi kuitenkin yhtähyvin kulkea käsikädessä). Tässä kohtaa astuu usein esiin epävarmuus kameran toiminnoista. Valo unohtuu, ja valokuvista tulee vain kuvia.


Kun olet niin keskittynyt koiraan, siihen että se on näyttävä tai pysyisi edes ylipäätään paikallaan, unohtuu myös kameran asetukset. Sitä varten tarvitaan toistoa, jotta tiedät millä sormella suljinaika vaihtuu ja mihin suuntaan sitä rullaa piti pyörittää että se vaihtuu oikeaan suuntaan. Ja mikäs se oikea suunta olikaan, kun aurinko yllättäen kurkkaa pilvien takaa. Koira ei välttämättä odota, joten onnistuneen kuvan saamiseksi nämä asiat olisi hyvä löytyä jotakuinkin selkärangasta.

Eli upeiden koiravalokuvien ottamiseen ei tietääkseni löydy mitään oikotietä. On opeteltava käyttämään kameraa, jotta sen käyttö onnistuu myös silloin, kuin suurin keskittyminen kiinnittyy kuvauksen kohteeseen.


valokuvaus koiravalokuvaus
Ota tilanne huomioon myös koiran näkökulmasta. Kameran kanssa tuskaileva omistaja ei ole kovin motivoiva ohjaaja.

Kuvaamista kannattaakin opetella muiden koirilla. Silloin sinun ei tarvitse keskittyä koiran ohjaamiseen, ja näin menettää hermoja sekä koiraan että kameraan. Anna koiran ohjaajalle selkeät ohjeet miten haluiaisit koiran olevan ja aloittakaa kuvaaminen vasta sen jälkeen. Kuvaustilanteessa on mielestäni tärkeää pysähtyä ja katsoa mistä valo tulee ja minne se menee. Mitä on kohteen takana ja haluanko sen olevan sielä. Onko se helpompi poistaa nyt vai jaksanko nähdä sen vaivan myöhemmin tietokoneen ääressä.


Omaa koiraa valokuvatessa suosittelen kuivaharjoituksia. Oman koirani Olgan kanssa olemme harjoitelleet kaikki liikkeet ja temput aina ensin normaalisti. Vasta kun temppu on opittu, vien sen kuvaustilanteeseen. Harjoittelimme pentuna esimerkiksi paikallaoloja niin, että menin maahan makaamaan ja tein erilaisia liikkeitä mitä valokuvatessakin voisin tehdä, ottamatta kuitenkaan yhtäkään valokuvaa. Näin omat odotukset hyvistä kuvista ei estä harjoituksen onnistumista, eikä tule turhautumista epäonnistuista kuvista.


valokuvaus koira tampere
Olga osaa katsoa käskystä kameraa tai osoittamaani suuntaan.

Katso toisten valokuvia, mutta..


Varo turhaa vertailua. Niin kuin kaikessa muussakin somekäyttäytymisessä, jokainen kulkee oman polkunsa. Valokuvauksessa ei ole oikeaa ja väärää, eikä kukaan ole siinä paras. Voit siis olla yhtä hyvä tai huono kuin kuka tahansa muukin. Ota sellaisia kuvia kuin osaat ja haluat. Valokuvien ottaminen tuottaa parhaillaan iloa ja onnistumisia, niin kuvaajalle kuin malleillekin (tai mallien omistajille).

Osittain kehittymistä voi estää myös kaluston puutteellisuus, joten älä ole itsellesi liian ankara, mikäli sulta ei löydy kaikkein kalliimpia prime -linssejä.

Ammattilaiset käyttävät rahaa kalustoon, koska se on heidän työtään. Aivan kuten muissakin ammateissa käytetään onnistumisen kannalta parhaita välineitä.


Minusta valokuvien tärkein tehtävä alkaa vasta vuoden tai kahden päästä kuvan otosta. Valokuva vie muistoihin, hetkiin, tuoksuihin ja tunteisiin. Valokuvista tulee vuosi vuodelta arvokkaampia. Siksi on tärkeää ottaa valokuvia nyt, vaikka et olisikaan siinä vielä tosi kehittynyt!


koiravalokuvaus valokuvaaja
Totti puolivuotiaana
1 937 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page