top of page
  • Writer's pictureIDA

Mikä koirien kuvaamisessa on niin vaikeaa?

Kun kerron jollekin ammatistani, tiedän että moni ajattelee "Onpas hauska ja kiva ammatti! Sielä se vaan räpsii koirista kuvia!" - tai jotain vastaavaa. Ja se on ihan ok! Mun ammatti on siis tosi hauska ja kiva. Kuitenkin kokeillessaan meidän erikoisvalokuvaajien saappaita, voi todeta että koirien kuvaaminen on ihan pirun vaikeaa!


Miksi se sitten on niin? Eikö siitä voisi tehdä helpompaa? Tässä pari tipsiä sinulle, joka haluat helpompia koirakuvia!


Teen listan valokuvaajan näkökulmasta, jolloin koiralla on mukana myös ohjaaja. Vinkit sopii kuitenkin yksikseenkin kuvaaville. Loppuun kirjoitin pari sanaa koiran ohjaamisesta yksin.


Jos aihe kiinnostaa sinua ja haluat oppia lisää, ilmottaudu etäworkshoppiin sähköpostitse info at idaphotos.com


Valitse kuvauspaikka koiralle sopivaksi!

Etenkin jos koira on hyvin kiinnostunut ympärillä olevista ja tapahtuvista asioista, valitse sellainen paikka mikä vie mahdollisimman vähän huomiota toisaalle. Muista että koiralle kiinnostavia asioita on muitakin kuin vain ihmiset ja toiset koirat. Joku koira innostuu vedestä (tai ojista!) toinen linnuista ja toinen jäniksen jäljistä. Varmista siis, että koiralla on mahdollisuus keskittyä poseeraamiseen.



Selvitä etukäteen miten koira tulee mahdollisesti suhtautumaan sinuun

On koiria jotka pelkäävät uusia ihmisiä, toiset innostuvat ihan liikaa. Joillekin koirille olet iloisen neutraali asia. Mä tykkään kohdata koirat alkuun välttämällä katsekontaktia. En kumarru koiraa kohti, enkä innosta sitä. Koira saa lähestyä omalla tyylillään. Jos koira vaikuttaa rennolta, tervehdin sitä.


Kaikki koirat eivät osaa olla paikoillaan

Ja tämä on ihan totta! Kaikki eivät osaa, mutta moni osaa kyllä omistajan tietämättä. Jos koira esimerkiksi istuu paikoillaan vain ihan pienen hetken ja juoksee sitten omistajansa luo, tähän on syy. Koira on yksinkertaisesti opetettu tekemään niin. Koirat voivat kuitekin helposti oppia uusia temppuja kuvauksen aikanakin! Kerro siis omistajalle, milloin koiraa hänen tulee palkata, ja milloin ei. Muista, että tälläinen kuvaushetki koiralle on todella väsyttävää. Varmista, että kuvauksen aikana koiraa ohjaa vain yksi henkilö.



Ajoitus on tärkeä joka hetki

Kuvaushetkellä ajoituksella on iso rooli kuvien onnistumisen kanssa. Pidä yllättävä ääni tai näytä koiralle kiinnostavaa lelua vasta kun kaikki on kohdallaan. Jos koira on esimerkiksi nuuskimassa maata tai syömässä herkkua, se ei välttämättä reagoi kuvaajaan. Säästele ääniä ja muita houkuttimia, ne voivat menettää arvonsa. Jos koira ei malta olla paikoillaan kovin hyvin, korkeä ääni (tai vastaava) huomion kiinnittämiseksi on paras tehdä juuri ennen, kun koira on siirtymässä. Näiden tilanteiden hoksaaminen vaatii harjoittelua ja koiranlukutaitoa. Varmista, että vain yksi henkilö houkuttelee koiraa katsomaan tiettyyn suuntaan.


Opettele koiran elekieltä


Näetkö koirasta milloin se on stressaantunut tai väsynyt? Sijaistoiminnot on mun kokemuksen mukaan yksi yleisimmistä ongelmista kuvaamisen aikana. Kun tilanne on outo, koira saa liikaa tai liian haastavia tehtäviä, voi se herkästi alkaa puuhastella omiaan ja "kadottaa korvat" tai se voi käyttäytyä esimerkiksi yliaktiivisesti. Näissä tilanteissa on paras katkaista tilanne, antaa koiralle tauko ja vaikka pieni kävely. Muista huomioida myös ohjaajan tunnetila kuvauksen aikana. Varmista, että ohaaja tietää, että tottelemattomuus tai epäonnistuminen on ok!


Kuvakulmat

Tämä on se vanha tuttu! Mene koiran tasolle, makaa maassa tai nosta koira vaikka kivelle.



Miksi omat koirat on niin vaikeita kuvattavia?

Kaikessa koirien kuvaamisessa pätee sama kaava. Varmista, että koira pystyy keskittymään, että palkkaat oikeista asioista ja että koira ei tylsisty tai väsy. Kun olet yksin, on vielä tärkeämpää, että koira ymmärtää mitä siltä vaaditaan.


Varmista että jokainen vaihe kuvaamisessa onnistuu ilman kameraa. Mulle hyvin tuttu lause; "heti kun otan kameran esiin, koira poistuu paikalta" - kätkee sisäänsä yhden tärkeän asian minkä olet ehkä tietämättäsi opettanut koirallesi. Kun omistaja muuttuu passiiviseksi, saa mennä ja tehdä mitä huvittaa! Koiralle täytyy siis opettaa, että sinun passiivisuutesi ei tarkoita että tilanne on ohi.

Kuivaharjoitukset on siis syytä ottaa tosissaan! Ilman kameraa kuvaaminen auttaa keskittymään vain koiran opettamiseen, etkä keskity esimerkiksi kameran asetuksiin, jolloin tärkeät palkkaushetket saattaa mennä ohi!



Noniin, nyt ei enää tarvitse kuin osata käyttää kameraa!


Jos aihe kiinnostaa sinua ja haluat oppia lisää, ilmottaudu etäworkshoppiin sähköpostitse info at idaphotos.com







324 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page