top of page
  • Writer's pictureIDA

Miten saan hyviä kuvia pennuista?

Päivitetty: 24. tammik. 2021

Koirakuvaustarinoita jatkuu pentukuvauksen läpikäynnillä. Tähän postaukseen kirjoitan kuvausvinkkejä niille, jotka toivovat parempia kuvia pennuista ja kasvattajille tietoa miten kuvaukset toteutetaan. Lopussa kerron myös kuvauksen kulusta ja kuvaushinnastoa.


Pentuja on tosi helppoa kuvata - silloin kun ne nukkuu..

Ennen pentukuvausta


Ennen itse kuvausta on hyvä tehdä muutamia esivalmisteluja. Eniten kuvauksen kulkuun vaikuttaa varmasti pentujen ikä ja paikka missä kuvataan.


Käytän valaisuun Elinchromen 400w studiolamppuja jotka vievät jonkin verran tilaa, mutta kuvaukset ollaan toteutettu melko pienissäkin olohuoneissa. Tilaa kannattaa kuitenkin hieman laajentaa siirtämällä ylimääräisiä tavaroita sivuun, sekä katsoa pistorasian paikat valmiiksi.

Käytän pentukuvauksissa taustana useimmiten vilttiä, tyynyjä tai seinää. Paperiset tai pahviset taustat ovat usein olohuonekuvauksiin liian suuria.

Kuvaan pennut miltein aina korokkeella, yleensä sohvalla. Ennen pennun tuontia kuvaan suoristellaan taustaviltti haluttuun muotoon ja asetetaan valot sopiville paikoille. Esivalmistelut kannattaa tehdä huolella, sillä usein parhaat kuvat saa heti kun pentu nostetaan kuvauspaikale.


Jos emokoira on kovin suojelevainen ja stressaantunut pentujen käsittelystä, kannattaa pennut kuvata lähempänä luovutusikää. Tässä asiassa kasvattaja ja koirien omistaja tuntee omansa aina parhaiten.


olohuoneen sohvalla.
Nämä pennut ovat kuvattu tavallisen

Kuvaus


Alle kaksi viikkoiset pennut on mielestäni paras kuvata niin, ettei kuvaaja koske lainkaan pentuihin, erityisesti silloin, kun emo on kuvaajalle vieras.

Pienet pennut yksi kerrallaan nostetaan esimerkiksi sohvalle kuvattavaksi, emo saa seurata tapahtumia kokoajan. Emo voi halutessaan tulla tarkistamaan kuvattavaa pentua. Yleisesti kaikki emot ovat malttaneet pienen kuvaushetken täysin ongelmitta. Kasvattaja tuntee koiransa, ja tietää milloin kuvaus tosi pienten pentujen kanssa ei onnistu tai on liian stressaava emokoiralle.

Pentuja pidetään mahdollisimman lyhyt aika kuvattavana, joten kaikki valmistelut valaisun, taustaviltin suoristamiset ja kameran asetukset tehdään etukäteen. Pentuja, jotka eivät vielä osaa kävellä, on toki helppo kuvata, koska ne eivät juuri liiku. Lopuksi olen ottanut nukkumiskuvia pennuista yhdessä.

Käytän näin pienten pentujen kuvaamiseen pelkästään valovoimaista 85mm objektiivia, jotta voin olla hyvän matkan päässä pennuista.


Jos sää sallii, pennut voidaan kuvata ulkona

Reilu kolme ja alle viisi viikkoiset pennut ovat mun mielestä kaikkein helpoimpia kuvata. Pennut liikkuvat vielä hitaasti ja kömpelösti, joka tekee kuvien ottamisesta helppoa.


Tavallisesti asettelemme pennun istumaan sohvalle (tai muulle vastaavalle korokkeelle). Tärkeää on, että joku on välittömässä kontaktissa pentuun, mikäli se ei uteliaisuuttaan malta pysyä korokkeella. Pennut ovat vähän hölmöjä, ja saattavat helposti yrittää hypätä sohvalta alas ja loukata itsensä. Olen kokenut istumaan laittamisen helppona tapana saada pentu pysymään paikallaan, Kun muutaman kerran estää pentua lähtemästä tutkimaan omiaan, ne jäävät useimmiten istumaan ja ihmettelemään.

Tässä kohtaa ajoitus on tärkeä. Kuvaaja on valmiina, kun avustajan kädet irtoavat pennusta.


Pienet pennut eivät ole kuulleet elämänsä aikana vielä juurikaan erikoisia ääniä, ja sitä kannattaa käyttää hyväkseen. Kissan tai koiran matkiminen, erilaiset korkeat äänet ovat hyvä tapa saada pentu katsomaan kuvaajaan päin.

Puhelimiin voi myös ladata äänisovelluksia. Olen kokenut sovellusten käytön hieman hankalaksi nopeatempoisessa kuvauksessa. Oli siis syytä opetella itse päästämään erilaisia kummallisia ääniä!Pentukuvien taustana toimivat pehmoiset viltit.
Taustaväri on helppo valita pentujen värin mukaan.

Luovutusikää lähentelevien pentujen rotu määrittelee aika paljon kuvauksen kulkua. Jos kuvattavaksesi osuu esimerkiksi 7 viikkoiset manchesterinterrierit, toivotan onnea ja nopeasti tarkentavia laitteita kuvaukseen. Bernhardilaisen pentujen kanssa kuvaus oli taas täysin erilainen, pennut istua napottivat siinä mihin heidät asetettiin ja kuvaus hoitui hyvinkin helposti.


Kuvaamisessa kannattaa hyödyntää uutta paikkaa. Miettikää, onko mahdollista viedä pennut sellaiseen paikkaan tai tilaan, missä ne eivät ennen ole olleet.

Muutamia onnistuneita kuvauksia olemme tehneet niin, että pennut tuodaan kantokopassa uuteen paikkaan, ja nostetaan kopasta suoraan kuvauspaikalle. Pentu ihmettelee todennäköisesti muutaman sekunnin ennen päätöstä lähteä liikkeelle. Näin olemme onnistuneet myös koko pentueen ryhmäkuvissa. Tässä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon myös pentujen luonne, arat pennut on hyvä totuttaa uuteen paikkaan rauhallisesti. Lopuksi kuvaan aina nukkuvia pentuja.


Tämän kuvan ottamisessa hyödynnettiin pennuille uutta paikkaa.

Yleisesti koiria kuvatessa on hyvä pitää kiinnostava ääni tai asia aina pelkästään kameran suunnassa. Avustavien henkilöiden ei siis kannata houkutella pentua katsomaan kameraan. Pentu kiinnostuu todennäköisimmin kamerasta, jos ympärillä ei ole muuta hälinää.


saksanpaimenkoira pentu. valokuvaus
Viiden viikon ikäistä saksanpaimenkoiraa (eli Olgaa!) istutettiin aika monta kertaa, ennen kuin se jäi paikoilleen.

Valaistus ja objektiivit (kuvaajalle)


Käytän pentujen kuvaamiseen hyvin usein studiosalaman muotovaloa, eli jatkuvaa valonlähdettä. Näin voi siis tehdä periaatteessa millä valolla tahansa, mutta on hyvä huomioida että valon tulee olla suhteellisen kirkas jotta suljinaika voidaan pitää tarpeeksi nopeana. Tykkään käyttää myös ikkunasta tulevaa luonnonvaloa. Useimmissa kodeissa sohva löytyy läheltä ikkunaa. Yleisesti ottaen tähän tarvitaan kuitenkin valovoimainen objektiivi. Sisätiloissa kuvatessa on myös hyvä ottaa huomioon mahdollinen sekavalo. Ikkunasta tulee kylmä valo, kun taas kodin valot ovat usein hyvin lämpimän sävyisiä. Välttääksesi sekavaloa, käytä vain yhtä värilämpötilaa.

Jos käytän omia valoja, pyrin blokkaamaan ulkoa tulevan valon. Se selkeyttää ja rauhoittaa kuvaa.


Ulkokuvauksissa käytän 85mm kiinteää objektiivia, joskus 70-200mm objektiivia. Pennut kun harvoin pysyvät paikoillaan, silloin zoomin tuomasta liikkumavarasta on hyötyä. Kuten muitakin koiria kuvatessa, pyri kuvaamaan pennun silmien tasolta. Useimmiten ulkona kuvatessa saa parhaat kuvat maassa makaamalla.


Kuvaan aina suurimmalla mahdollisella aukolla, jotta tausta jää epäteräväksi ja pennun ilmeet tulevat kauniisti esille.


Bernhardinkoira pentu, koiravalokuvaaja
Pentujen emo voidaan ottaa kuviin mukaan


Pentukuvauksen varaus ja kesto (kasvattajalle)


Pentujen kuvaus on tietysti parasta varata mahdollisimman ajoissa pentujen syntymän jälkeen, jotta kuvaukselle löytyy varmasti molemmille sopiva aika. Paikalla kuvauksen aikana on aina parasta olla vain emolle tuttuja ihmisiä. Kuvauksen aikana saa ottaa omia kuvia tai videoita esimerkiksi puhelimella.

Kuvauksen kestoa on ennalta vaikea määritellä, pentueen koosta riippuen noin tunnin.

Omat ajatukset ja ideat on hyvä tuoda esille ennen kuvausta, jotta kuvista tulee mahdollisimman hyvät ja tarkoitukseensa soveltuvat! Keksin myös mieluusti itse erilaisia rekvisiittoja ja teemoja kuvauksiin.Pentukuvausteema
Rakastan ideoida pentukuvauksia!

Pentujen uudet omistajat ovat aina iloisia pentukuvista, joten se on myös tosi kiva lahja pentupakettiin.

Kuvat saa itselleen tiedostoina, joita saa jakaa esimerkiksi kasvatti- ja rotuyhdistystenryhmissä, fyysisiä printtejä saa tilata pentupaketteihin mukaan.


Kuvauspaketteja on kaksi, joita sovelletaan aina pentueen mukaan.

Hinnat sisältävät matkakulut 40km Tampereelta.1. Kuvauspaketti 1

Kuvaus kasvattajan toivomana ajankohtana,

Kaikista pennuista otetaan omat potretit, sekä toiminta- ja nukkumiskuvia.

Kuvat toimitetaan tiedostoina, kuvatulosteita mahdollisuus ostaa.

229e


2. Kuvauspaketti 2

Pennut kuvataan kahdesti, noin 2-3 viikon iässä sekä 6-7 viikon iässä.

Molemmilla kuvauskerroilla jokaisesta pennusta otetaan omat potretit, sekä toiminta- ja nukkumiskuvia.

Kuvat toimitetaan tiedostoina, jokaisesta pennusta 2 kpl 15x20 cm kuvatulosteita.

399eBasset hound pentu, koiravalokuvaus
Pentujen huomio kannattaa kiinnittä erikoisilla ja pitkillä äänillä


Miten harjoitella pentujen kuvaamista? (kuvaajalle)


Valokuvaamisen opetteluun on vain yksi lääke. Kuvaa!

Selvitä onko lähipiirissäsi koirankasvattajia, jolle saisit mennä kuvaamaan.

Pentujen kuvaaminen on hyvää harjoitusta uusiin tilanteisiin myös pennuille itselleen.


Muista turvallisuus! Pennut liikkuvat nopeasti ja ne voivat satuttaa itsensä tippuessaan esimerkiksi sohvalta.

Bokseri pentu koiravalokuvaus
Mitä enemmän pennut kasvavat, sitä haastavampaa niiden paikallaan pysyminen on!

540 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page